A sokszínűség átka

Egy vállalat, minél szélesebb körben tud segítséget nyújtani a vásárlók, ügyfelek, partnerek számára, minél szélesebb körben rendelkezik szakértelemmel és tudással egy-egy piac vonatkozásában, annál több lehetősége van a fejlődésre és annál több lábon tud állni, ami sok esetben néhány piaci szituáció esetén akár életmentő is lehet. Ez azonban sokszor azt igényli, hogy ne csak egy nemzet szülöttjeit alkalmazzuk a nyelvhasználat, a tárgyalási sajátosságok és még sorolhatnám mennyi pici ok miatt. Én is egy ilyen vállalatnak vagyok a tulajdonosa és ügyvezetője egyben. Dolgozik nálunk magyar, francia, angol, spanyol és olasz nemzetiségű alkalmazott is. Ez egyrészt nagyon érdekes és szórakoztató, hiszen nagyon sokféle embertípus és nemzetiség típus találkozik, másrészt viszont rá kellett jönnöm, hogy sokkalta nehezebb is, mert számtalan olyan szituációt teremt, ami egy azonos nemzetiségű alkalmazottakat foglalkoztató cégnél elő se kerül.

Észrevettem ugyanis, hogy a kezdeti lelkes indulást követően szinte minden nap kialakul egy-egy nehezen feloldható vállalati konfliktus, pontosabban inkább az alkalmazottak közötti vita vagy szélesebb ívű beszélgetés, mint eddig volt jellemző. És azt is észrevettem, hogy ez számtalan esetben nem is konkrét, valóságos okon alapul, mint inkább a különböző személyiségtípus és kommunikációs forma miatt.

Nagyon gyors feloldásra volt szükség, ezt egyértelműen éreztem, mert a mindennapi munka lelassult, és elkezdett a munkahelyi légkör hihetetlen mértékben romlani. Elkezdtem én vezetői szinten próbálkozni a feloldással, de nem igazán sikerült, éppen ezért szakértői segítség után néztem. A Kogwheel csapatának hihetetlen eredményes munkájáról már sokat hallottam, és úgy döntöttem, felkeresem én is őket, és igénybe veszem az interkulturális tréning szolgáltatásukat. És ez a legjobb ötletnek is bizonyult, mert mára már csak nagyon enyhe jelei vannak annak, hogy ezzel valaha problémánk volt. Felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak nekünk a sokszínűség okozta nehézségek leküzdésében. Azóta is folyamatosan együtt dolgozunk ezzel a kis csapattal, mert hatalmas segítséget nyújtanak és konkrét eredményekben mérhető a tevékenységük sikeressége.